Miesto k odpočinku, ale aj starosti. Prečo si (ne)obstarať vlastnú rekreačnú nehnuteľnosť?

Z hodiny na hodinu zabaliť kufre a zmiznúť zo zabehnutého stereotypu do svojho kráľovstva mimo trvalého bydliska - to je sen snáď každého z nás. V prípade, že premýšľate o kúpe rekreačnej nehnuteľnosti, je nevyhnutné zvážiť všetky okolnosti a faktory vopred, pretože rovnako ako v iných prípadoch, vlastníctvo rekreačnej nehnuteľnosti zo sebou prináša nesporné výhody ale aj značné nevýhody.

V prípade, že ste rodine predložili myšlienku kúpy rekreačnej chaty alebo chalupy či už niekde na Slovensku alebo apartmánu v zahraničí, je na čase zhodnotiť všetky aspekty tejto investície. Vlastníctvo rekreačnej nehnuteľnosti má rovnaké pravidlá ako každé iné, tzn. okrem ďalších nákladov a záväzkov jej budete musieť investovať svoj čas a energiu.

Vaše splnenie sna tak môže byť skvelým miestom na relax, zaujímavou investíciou, možno aj alternatívou pre budúce bývanie, avšak všetky výhody dokážete čerpať naplno len v prípade, že viete, ako s nehnuteľnosťou dobre naložiť. Preto by ste pred kúpou mali zvážiť niekoľko kľúčových faktorov:

Poloha – Je nehnuteľnosť ďaleko od vášho trvalého bydliska alebo vo vhodnej vzdialenosti na dochádzanie? Aký je tam prístup k obchodom, reštauráciám a ďalším zariadeniam? Ak plánujete rekreačnú nehnuteľnosť prenajímať, je dôležité zvážiť aj atraktivitu lokality pre potenciálnych nájomcov.

Rozpočet – Okrem nákupu nehnuteľnosti je potrebné zvážiť aj náklady na údržbu, dane a prípadné opravy. Mali by ste mať jasný obraz o tom, či si môžete dovoliť financovať rekreačnú nehnuteľnosť aj v dlhodobom horizonte.

Logistika - Ak budete nehnuteľnosť prenajímať, budete musieť riešiť správu a údržbu, čo môže byť náročné, ak ste ďaleko. Rovnako dôležitá je aj otázka, ako často budete môcť využívať rekreačnú nehnuteľnosť sám pre seba a či to bude stáť za investíciu.

 

 

Čistá hlava je dôležitá

Mať vlastné miesto – útočisko, kam si odídete vyčistiť hlavu a zrelaxovať, je bez debát najväčšou výhodou a jednoznačným dôvodom, prečo sa vrhnúť do realizácie vlastného sna a to kúpy rekreačnej nehnuteľnosti. Nemusíte riešiť kam ísť na dovolenku či úporne naháňať ubytovanie každé prázdniny či dovolenku, nehovoriac o sviatkoch. Nad vlastnou nehnuteľnosťou máte navyše absolútnu kontrolu, môžete si ju upraviť a prispôsobiť podľa svojich predstáv a potrieb, tak aby ste sa v nej cítili čo najlepšie.

K tomu sú však potrebné spomínané financie a váš čas. Vlastníctvo rekreačnej nehnuteľnosti je spravidla veľký finančný záväzok. Okrem obstarávacej ceny budete musieť platiť údržbu, dane, poistenie a počítať i s ďalšími nákladmi, ktoré môžu váš rodinný rozpočet značne zaťažiť. Nehovoriac o investovanom čase, pretože aj rekreačná nehnuteľnosť vyžaduje značnú údržbu a pravidelnú starostlivosť, čo môže byť náročné, ak ju budete mať ďaleko od trvalého bydliska.

I to je dôvod, prečo zvážiť či nehnuteľnosť skutočne využijete. V prípade, že na svoju „chatu či apartmán“ nemáte jednoducho čas, môže byť postupom času skôr na obtiaž a budete sa o ňu musieť starať, hoci nebudete mať časovú kapacitu si rekreačnú nehnuteľnosť užiť naplno. V takom prípade však môže poslúžiť aj širšej rodine, prípadne na väčšie rodinné stretnutia.

Potenciálna investícia i riziko

Neistota, či nehnuteľnosť využijete, však nie je definitívny dôvod, prečo jej obstaranie nezrealizovať. V prvom rade zvážte, či nie je výhodnejšie si nehnuteľnosť prenajať ako vlastniť. Jej kúpou sa však pochopiteľne otvárajú aj ďalšie zaujímavé možnosti. Vlastná nehnuteľnosť môže mať investičný potenciál do budúcnosti. V atraktívnej lokalite môže jej hodnota časom rásť, navyše ju môžete prenajímať iným rekreantom a teda môže vo vašej neprítomnosti generovať zisk. V tomto prípade je dôležité mať zázemie správcovskej spoločnosti, ktorá vám chod prenajímania zaistí, prípadne osloviť môžete i dôveryhodného suseda, ktorý vám s chodom pomôže a pár korún si popritom zarobí.

Rekreačná nehnuteľnosť nie je výnimkou a rovnako pre ňu platí riziko realitného trhu. Hodnota nehnuteľnosti môže kolísať na základe sezónnych a regionálnych výkyvov. Je veľmi dôležité zvážiť lokalitu, v ktorej dom, chatu či apartmán kupujete. V budúcnosti môžete trafiť jackpot, ale aj ľutovať, najmä ak si ju zaobstaráte v horšie dostupných miestach, ktoré môžu potenciálnych kupcov či nájomcov odradiť.

Mesto už stačilo

Aby sme však skončili pozitívne, veľkou výhodou je možnosť urobiť razantnú zmenu. Pokiaľ chcete zmeniť svoj životný štýl, alebo vás jednoducho omrzel ruch veľkomesta, máte kam ísť. Čím ďalej častejšie sa ľudia najmä s príchodom dôchodkového veku uchyľujú k zmene a pretože zistia, že im veľké mesto či život v trvalom bydlisku stačil, uchýlia sa do vlastnej rekreačnej oázy kľudu. To si navyše viete upraviť tak, aby bolo pre vás príjemným a možno aj trvalým bydliskom.

Aj keď vlastníctvo rekreačnej nehnuteľnosti môže byť splnený sen, je dôležité byť si vedomý všetkých aspektov a rizík spojených s touto investíciou. Pred kúpou si dôkladne premyslite všetky faktory a zvážte, či je to ten správny krok pre vás a vašu rodinu.

RE/MAX Slovakia

Nadšenie pre maximálne uspokojenie potrieb zákazníkov je hlavným dôvodom, prečo sieť RE/MAX rastie nepretržite už viac ako 40 rokov. Naša stratégia už uspela vo viac než 100 krajinách sveta - krajinách s odlišnými ekonomickými, kultúrnymi i obchodnými podmienkami.